Financiering & Leasing

Voorkom diefstal van je zakelijke auto. En wat als het te laat is?

autodief-1440x880.png

Eén van je collega’s belt je geschrokken op: de zakelijke auto die hij die dag mee naar huis had genomen, staat niet meer op z’n plek. Leaseauto gestolen. Ja, en nu? En hoe had het voorkomen kunnen worden?

Degene die denkt dat het tegenwoordig ‘wel meevalt’ met voertuigcriminaliteit, kan nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. In 2018 werden er namelijk 7.261 personenauto’s en 1.479 lichte bedrijfswagens gestolen. Toegegeven, het is iets minder dan in 2017 (toen werden er 8.257 personenauto’s gestolen en 1.563 lichte bedrijfswagens), maar de kans dat een crimineel het op een van jouw auto’s heeft voorzien, is nog steeds aanzienlijk.

Populaire auto’s worden het meest gestolen

Volkswagens zijn bij uitstek de meest geliefde voertuigen. Ook voor autodieven. Maar ook merken als BMW, Audi en Toyota kennen een hoog ‘diefstalrisico’. Maar waarom juiste deze auto’s? André Bouwman, adviseur van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit legt uit: “Het is een marktwerking. Dat wil zeggen: de markt bepaalt welke auto’s er worden gestolen. Enerzijds gebeurt dit om ze in zijn geheel door te verkopen, met een iets aangepast uiterlijk. Hoe populairder een bepaald model is, zoals de Volkswagen Golf, hoe makkelijker je die als crimineel weer van de hand kunt doen. Anderzijds worden auto’s gestolen om ze vervolgens los te schroeven en de losse onderdelen te verkopen. Ook daar is hartstikke veel vraag naar. Hier geldt ook weer: hoe meer ervan rondrijden, hoe meer vraag er is naar de onderdelen.”

Autodieven worden steeds professioneler

Met de beveiliging van de auto’s is dus niets mis? “Absoluut niet”, verzekert Bouwman. Sterker nog, volgens hem speelt de beveiliging van een auto een steeds minder grote rol. “Criminelen specialiseren en professionaliseren zich, zodat zelfs de nieuwste beveiligingssystemen hen niet meer tegenhouden.” Om dat te illustreren, haalt Bouwman de meest recente diefstalcijfers aan. “In de eerste twee maanden van dit jaar zien we opeens weer een stijging van 14 procent in het aantal gestolen auto’s. En dat zijn vooral jonge voertuigen, van nul tot drie jaar oud. Dat zijn de best beveiligde auto’s. Volgens mij laat dat alleen maar zien dat de professionaliteit en de georganiseerdheid van de autodieven steeds meer toeneemt. Er wordt gericht gestolen, met als uitgangspunten populaire merken en kleuren.”

Stel barrières op en maak het zo moeilijk mogelijk voor de dief

Als je de auto’s in jouw wagenpark zo veilig mogelijk wilt stellen, waar moet je dan op letten? Bouwman: “Je moet in feite in barrières denken: autodieven kiezen de weg van de minste weerstand. Hoe meer barrières je opstelt, hoe groter de kans dat de dief door loopt.” Denk daarbij dus aan slagbomen op het parkeerterrein van je bedrijf, of het installeren van camera’s. Maar ook aan het aanschaffen van mechanische beveiliging voor de leaseauto’s zelf, zoals een slot op de versnellingspook, de pedalen of het stuur.

Let op de certificeringsperiode van alarmsysteem

Belangrijk daarbij is wel om te letten op de certificeringsperiode van het alarm. De meeste alarmsystemen hebben een certificeringsperiode van drie jaar en als je het niet op tijd laat her-certificeren, dan vervalt die. Er zijn verzekeraars die eisen dat er een gecertificeerd alarmsysteem op de leaseauto zit en zij keren dus niets uit na diefstal als de certificering is verlopen. “Bij KIWA kun je zelf controleren hoe het ervoor staat met de certificering van jouw alarmsysteem. Zij sturen dan een reminder als de periode bijna afloopt. Zo voorkom je een hoop ellende achteraf”, tipt Bouwman.

Extra waakzaam zijn in het geval van keyless entry

Als de auto’s in jouw wagenpark werken met keyless entry, dan is het ook verstandig om extra waakzaam te zijn. Keyless entry houdt in dat je niet meer zelf de auto op slot hoeft te doen (of er vanaf te halen), maar dat de sleutel, of een kaart, een digitaal signaal verstuurt naar je leaseauto. Deze opent uit zichzelf zodra je in de buurt bent. Het digitale signaal dat de sleutel uitzendt, kan onderschept worden door autodieven. “Stel jouw sleutel ligt binnen op de keukentafel, dan kunnen criminelen dat signaal oppikken en versterken. Daardoor gaat jouw auto die in de straat geparkeerd staat gewoon open, terwijl de sleutel binnen ligt.” Dit kan voorkomen worden door de sleutel simpelweg in een stalen bakje neer te leggen. “Dat werk als een kooi van Faraday. Het voorkomt dat de signalen worden uitgezonden.” Ook is het belangrijk om regelmatig bij de dealer na te vragen of er software-updates voor de keyless entry zijn. Die kunnen het bijvoorbeeld lastiger maken om het signaal te kopiëren en te versterken.

Als laatste is het vooral belangrijk dat auto-eigenaren of -gebruikers ook zelf alert zijn. Laat dus geen deuren en ramen open staan, denk na over waar je je auto parkeert (denk in barrières) en leg geen kostbare spullen zoals laptops open en bloot in de auto.

Bij diefstal direct aangifte doen om kans op terugvinden te vergroten

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar stel dat het toch te laat is: wat moet je werknemer doen als er toch een zakelijke auto gestolen is? Bouwman: “Doe direct aangifte. Het is echt zaak dat dit zo snel mogelijk wordt gedaan. Want stel dat de auto bijvoorbeeld gebruikt wordt bij een ramkraak, dan staat de politie bij jouw zaak aan de deur als hij nog niet als gestolen is opgegeven. Maar het vergroot ook de kans dat de auto wordt teruggevonden.” Binnen een half uur nadat het kenteken als gestolen is opgegeven, wordt er internationaal naar uitgekeken. Doordat dat tegenwoordig zo snel gaat, is het percentage auto’s dat teruggevonden wordt de afgelopen jaren flink gestegen. Vijf jaar geleden werd gemiddeld zo’n 22 procent van alle gestolen auto’s teruggevonden, tegenwoordig is dat al meer dan 27 procent.

Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit

Om aangifte te doen kan je werknemer terecht bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit via telefoonnummer 088 - 00 87 444. Zorg dat je voor de melding de juiste papieren bij de hand hebt. Nadat dit is geregeld, moet de verzekering op de hoogte worden gesteld van de diefstal. Als er een extra alarmsysteem geïnstalleerd was, moet je ook zelf de alarmcentrale bellen. Daarna is het vooral wachten en duimen dat de politie de gestolen auto snel localiseert.