Financiering & Leasing

"Je mag alles leasen, behalve een Bugatti"

"Je mag alles leasen, behalve een Bugatti"

Tom Velzeboer (64) werkt dertig jaar bij McDonald’s Nederland B.V. en houdt zich binnen het bedrijf, onder meer als wagenparkbeheerder, al een kwart eeuw bezig met ‘de auto’s’, zoals hij het zelf zegt. "Ik ben de katalysator tussen de berijder en de leasemaatschappij."

Welke auto rijdt u zelf en wat vindt u daarvan?

"Een Volkswagen Golf Sportsvan. Ik ben nogal een fietser en mijn racefiets kan er moeiteloos in. Zelfs als ik met vakantie ga, dan haal ik de wielen er af en gaat ‘ie gewoon mee. Ook de hoge zit vind ik ideaal, ik ben er happy mee want het is de ideale auto voor mij. Bij mijn aanstaande pensioen zou ik 'm graag meenemen."

Wagenpark McDonald’s

Hoe ziet het McDonald's-wagenpark eruit?

"We hebben ruim honderd auto’s rijden. Dat zijn auto’s van mensen hier op het servicekantoor, maar ook van mensen werkzaam bij één van de 22 McDonald’s-restaurants die we in eigen beheer hebben. De overige restaurants zijn in franchise. Vroeger hadden we eigen auto’s die op de balans stonden. Inmiddels is alles over op lease. We hanteren een merkenbeleid; zo’n 90% van alle auto's leasen we bij Pon. Ik zeg wel eens: 'Je mag alle Pon-merken leasen, behalve een Bugatti, Bentley of Lamborghini, haha!' Volkswagen en Skoda worden het meest geleased. Onze mensen zijn erg te spreken over de Skoda Octavia en Superb, die zijn prijstechnisch gewoon top. Sowieso hanteert VWPFS, waar we een deel van het park leasen, scherpe tarieven en is hun service dik in orde."

Hoe kijkt u naar de huidige mobiliteitsontwikkelingen?

"We hebben een hoge autodichtheid op kantoor. Bij de afdeling Operations, de afdeling die ondersteuning verleent op operationeel gebied, hebben ze allemaal een leaseauto. Datzelfde geldt voor onder andere de afdelingen Development, Communicatie en Marketing. Auto’s zie ik hier puur als functioneel. Kijken we naar de mobiliteitsontwikkelingen dan komt daar ook een stuk beloningsbeleid om de hoek kijken en wordt het meer een HR-aangelegenheid."

Auto McDonald’s leaseauto
Tom Velzeboer

Kunt u vertellen hoe het vak van wagenparkbeheerder in 30 jaar is veranderd?

"De automatisering en de snelheid van werken zijn enorm veranderd in de afgelopen decennia. Nu kiest men doorgaans fiscal driven voor een auto. Maar ook heel praktisch: nu is airco en een stereo met navigatie gewoon standaard, vroeger was het er simpelweg niet of je moest er flink voor betalen. Daarnaast is er een verschuiving van vroeger diesel naar nu meer benzine en naar elektrisch. Medewerkers geven aan dat ze het liefst ongeveer vijfhonderd kilometer zouden willen rijden op een volle accu. Dat gaat zeker gebeuren, dat is een kwestie van tijd. Overigens, waar vroeger een verbruik van 1 op 10 netjes was, geldt dat nu als een slurper."

Welke ontwikkelingen ziet u in uw bedrijf op het gebied van zakelijke mobiliteit?

"Volgend jaar, mijn laatste jaar hier, gaan we nog beter kijken naar de mobiliteitsbehoefte van onze mensen. Mensen die voor 90% vast op kantoor zitten en in de stad wonen willen wellicht geen auto meer vanwege bijvoorbeeld de parkeerproblematiek. Die vraag komt meer en meer. Een mobiliteitspas is dan een uitkomst. Dat gaat niet op voor mensen die een buitenfunctie hebben en de hele dag op de weg zitten, die hebben die auto de hele dag door nodig. Dat gaan we komend jaar onderzoeken. Kijkend naar de dag van morgen? Volkswagen en Audi testen al met brandstofcelauto’s waarin waterstof tot elektriciteit wordt omgezet. Ik denk dat we uiteindelijk allemaal op waterstof gaan rijden. Verder zal vooral belangrijk zijn wat er op fiscaal gebied gaat gebeuren. Leaserijders willen duidelijkheid. Daar valt nog veel te winnen."