Financiering & Leasing

Interview Andrew Berkhout: “Autobezit wordt minder interessant”

Portret directeur Greenwheels

Denk je aan autodelen, dan denk je automatisch aan Greenwheels: die vrolijke, rode auto's die particulieren van A naar B brengen. Tegenwoordig weet ook de zakelijke klant Greenwheels te vinden. Met dank aan Greenwheels Company Cars. Directeur Andrew Berkhout (38) over het succes van autodelen.

Wie bent u?

“Ik ben Andrew Berkhout en ik ben sinds bijna drie jaar één van de twee directeuren van Greenwheels, ik ben verantwoordelijk voor marketing, sales en de operatie.”

In hoeverre ziet u autodelen als een trend?

“Het autodelen an sich zie ik niet als een trend. Het is een fenomeen dat al járen geleden in gang is gezet, maar dat door trends wordt aangewakkerd. Denk hierbij aan steeds drukker wordende steden en de drang om beter met het milieu om te gaan. De burger heeft steeds minder de behoefte om een eigen auto te bezitten en kijkt naar alternatieven voor zijn vervoer. Een onderdeel hiervan is de deelauto.”

Het afgelopen jaar is het aantal abonnees met 43% gegroeid. Hoe verklaart u dit?

“We groeien hard bij Greenwheels en de rek is er nog lang niet uit. Maar goed, komt die groei door de zojuist genoemde trends uit de markt? Of komt het doordat we zaken binnen Greenwheels sinds twee jaar anders en breder aanpakken? De markt in Nederland is piepjong; autodelen staat hier nog in de kinderschoenen. Zeker als je het vergelijkt met Duitsland. Er is binnen onze landsgrenzen nog genoeg potentieel om de Nederlander de voordelen van autodelen in te laten zien.”

Is de laagdrempeligheid de sterke troef?

“Dat is een van de belangrijkste succesfactoren voor autodelen en dus ook voor Greenwheels. De oprichters begrepen dat twintig jaar geleden maar al te goed, zelfs nog vóór er een markt voor deelauto’s was, door de auto’s zo veel mogelijk bij je in de straat te plaatsen. De afgelopen twee jaar hebben we de focus meer gelegd op het laagdrempeliger maken van de deelauto. Denk hierbij aan de techniek, aan ons €0-abonnement en aan de nieuwe Greenwheels-app. We willen een auto zijn voor iedereen, dus dan moet je letterlijk heel gemakkelijk kunnen instappen. Je kunt nu binnen een paar minuten lid worden, voorheen was dat een paar dagen.”

Greenwheels achter het stuur

Wanneer kan iemand zeggen: de deelauto is interessant voor mij?

“Tja, dat is een goede vraag. Grofweg kun je stellen dat wanneer je meer dan 10.000-15.000 kilometer per jaar rijdt, het zinvol is om voor eigen vervoer te kiezen. Maar de grens schuift op. De parkeertarieven in Amsterdam blijven bijvoorbeeld maar stijgen en het duurt langer en langer om een parkeerplek te vinden. Op een gegeven moment houdt het ergens op en zegt men: basta. Het wordt steeds minder interessant om een eigen auto te bezitten en daar spelen wij op in.”

Wat kunnen jullie de zakelijke rijder bieden?

“Voor de kleinzakelijke markt en voor zzp'ers hebben we abonnementen die vergelijkbaar zijn met die van de particuliere markt. Daarnaast hebben we voor ondernemingen die behoefte hebben aan het efficiënter inrichten van hun eigen (pool)vloot, de Greenwheels Company Cars. Hiermee ontzorgen wij volledig. Zo zorgen we ervoor dat de auto's altijd representatief zijn, dat medewerkers ze kunnen boeken via ons reserveringsplatform en dat we een 24/7-callcenter bieden voor alle denkbare vragen. Sowieso zien we dat bedrijven die dure auto's van de balans willen hebben, hun wagenpark en mobiliteit efficiënter wensen in te richten en dat ze duurzamer willen zijn.”

Maar geen bedrijf of behoefte is hetzelfde. Hoe gaan jullie daarmee om?

“We hebben er daarom best even over gedaan om Greenwheels Company Cars te introduceren. Even een segmentatie maken van onze markt, is simpelweg ondoenlijk. We hebben goed gesproken met veel verschillende ondernemingen. Kijk, wij zijn niet zo arrogant om te claimen dat wij dé mobiliteitsoplossing zijn, we zijn een van de sub-oplossingen in een groter mobiliteitsvraagstuk. En onze rol? Die zal de komende jaren alleen maar groter worden.”