Innovatie in mobiliteit

6 tips: zo bespaar je op wagenparkbeheer

Hamilton Bright

Kosten besparen op een wagenpark lijkt lastig. Maar is dat wel zo? Het begint in elk geval met nauwkeurig in kaart brengen wat er rondrijdt, met welke brandstof, en het soort contract. En dan? Aan de slag. Zes tips om slim kosten te besparen.

1. Beïnvloed het rijgedrag van werknemers

Maak inzichtelijk welke impact mobiliteit heeft op bijvoorbeeld de eco-footprint. Dit gaat hand in hand met besparingen op brandstof en schades. Is er misschien progressie mogelijk op het gebied van het rijgedrag? Zorg dat de berijders zuiniger leren rijden door een cursus aan te bieden. Zo worden slechte gewoontes als te laat op- of terugschakelen afgeleerd en neemt het brandstofverbruik af.

2. Tank vaker bij een B-locatie

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar besparen op brandstof maakt echt een verschil. Tanken op een locatie verder weg van de snelweg is vaak zo'n 10 tot 15 cent per liter goedkoper dan tanken bij een station langs de snelweg. Reken dat maar eens uit per voertuig en per jaar.

3. Koop slim in

Het devies luidt: houd het simpel. Een beperkt(er) merkenbeleid kan helpen om kosten te besparen omdat je over het algemeen scherper kunt inkopen.

Telefoon MIND

4. Autoregeling en mobiliteitsbudget

Leg zaken als het gebruik van de brandstofpas en het aantal te rijden privé-kilometers vast in een regeling. Dat zorgt voor duidelijkheid van beide kanten en voor grip op de kosten. Bovendien is een mobiliteitsbudget een overweging; stel een vast bedrag ter beschikking dat gelijk is aan het bedrag dat je als werkgever anders kwijt zou zijn geweest aan een leaseauto. Het kan ervoor zorgen dat de werknemer bewuster (en vaak zuiniger) omgaat met zijn zakelijke mobiliteit.

5. Besteed uit

Zorg voor een efficiënt en gestroomlijnd proces tussen de leasemaatschappij en de eigen administratie. Zoek vooral ook partnerships op; verwacht van een leasemaatschappij dat ze actief met je meedenken om kosten te reduceren.

6. Blijf monitoren

Is het wagenpark op orde? Blijf dan vooral goed monitoren. Gebruik een softwarepakket waarin zaken als het aantal bekeuringen, het brandstofverbruik, schades en bandenslijtage nauwgezet worden bijgehouden. Meten en rapporteren dus. Data die auto’s genereren worden alleen maar belangrijker om goed beleid op te kunnen maken.

Zo kan het ook: MIND

MIND is een tool die het wagenpark ‘slimmer’ maakt. Door middel van een online connected smartbox in de auto krijg je als wagenparkbeheerder meer grip op de kosten. Via een online dashboard (portal) is te zien hoe het ervoor staat met de technische conditie van elk voertuig en met het gebruik ervan. Daarnaast speelt de bijbehorende app een belangrijke rol. Die geeft informatie over de status van de auto, helpt bij de rittenregistratie en verschaft informatie over het rijgedrag van de bestuurder. Ook geeft MIND de locatie van de auto weer, handig in een drukke stad, dat u uw auto kunt terugvinden of in het geval van diefstal. Er zit zelfs een bewegingsalert knop op de app, voor als er bijvoorbeeld iemand aan uw auto zit. In samenwerking met Parkmobile kan de berijder ook de parkeerkosten gewoon via de app betalen. De bestuurder krijgt een melding in het betaald parkeren gebied, en de betaling stopt automatisch als de auto weer wegrijdt na het parkeren. MIND is zodoende van toegevoegde waarde voor zowel de berijder, als de dealer en de leasemaatschappij.

Het bedrijf Hamilton Bright in Sneek heeft recent een vloot van 77 Volkswagens Golf Variant in gebruik genomen en uitgerust met MIND. General Manager Jan Kalter van Hamilton Bright legt in de video uit waarom.

Hamilton Bright onderweg met MIND.