Innovatie in mobiliteit

Lékker forenzen? Doe het zo!

ForenzenII.jpg

Elke dag in de file staan frustreert: zonde van je tijd, als je al tijd had. Wat is dan het ei van Columbus? Pon Business Mobility zet 9 aanlokkelijke mogelijkheden op een rij.

1. Maak een sport van spitsmijden

Voor veel werknemers is het eerste alternatief van een dag op kantoor: een dag thuis. Maar waarom kan dat niet beide? Wie ’s ochtends eerst een uur thuis werkt, kan daarna in vliegende vaart na de spits alsnog naar kantoor rijden. Voor sommigen is het mijden van de spits voor woon-werkverkeer een sport geworden. Steeds meer werkgevers stimuleren hun medewerkers om de werkdag thuis te starten. Gebruik het eerste uurtje bijvoorbeeld voor het wegwerken van de mail, of om alvast een begin te maken met dat belangrijke stuk. Wist je dat de meeste mensen ’s ochtends het meest productief zijn? Zonde om in die tijd tegen andermans achterbumper aan te kijken.

2. Maak gebruik van een mobiliteitskaart

Wie de file wil vermijden, kan ook kiezen voor een langetermijnoplossing. Dat begint bij werkgevers – die kunnen hun medewerkers meer flexibiliteit en gemak bieden met een mobiliteitskaart. Daarmee kiezen werknemers voor de voordeligste, snelste of duurzaamste vorm van mobiliteit. Dat kan vandaag de trein of bus zijn, en morgen een deelauto, overmorgen, als het lekker weer, is misschien wel de fiets. Een ingewikkelde administratie is niet nodig. Zo heeft Shuttel hiervoor een multimodale mobiliteitskaart ontwikkeld. Deze flexibele alles-in-één-reiskaart registreert alle transacties online en houdt zo de kosten bij. Makkelijk voor werknemers, ideaal voor werkgevers.

3. Maak gebruik van de poolvloot

Een totaal autoloze onderneming is vaak een utopie. Werknemers hebben zo nu en dan overdag een wagen nodig. De keuze om een file te mijden en de bus of fiets te nemen, kan dan vervelende gevolgen hebben voor de rest van de dag. Daarom hebben steeds meer bedrijven zogenaamde poolauto's voor de deur. Wie dat nodig heeft, stapt in de poolauto en rijdt naar zijn of haar afspraak.

Werkgevers hoeven voor een autopool geen (duur) eigen wagenpark aan te schaffen. Een eigen poolvloot inrichten kan ook via leasing, bijvoorbeeld met Greenwheels Company Cars. Heb je als werknemer al een mobiliteitskaart van jouw werkgever gekregen? Dan kun jij ook gebruik maken van Greenwheels eigen beschikbare wagens in jouw buurt. Reserveren gaat via de app van Greenwheels en de auto openen kan vervolgens met de Shuttel-kaart. De gebruikskosten worden door Shuttel meegenomen op de factuur met overige mobiliteitskosten.

4. Combineer werken en reizen

Wie in de file staat, kan zijn of haar laptop niet even op schoot nemen. Tijdens een treinreis van huis naar kantoor kan dat natuurlijk wel. Om het maximale uit je toch al volle werkdag te halen, is de trein ideaal. In de eerste klas kun je doorgaans rustig werken – zelfs in de spits. Bovendien zijn er tegenwoordig voldoende mogelijkheden – denk aan de OV-fiets - om ook vanaf het station prettig op je eindbestemming te komen, zonder op een bus te hoeven wachten.

Alle voordelen van de Leasefiets op een rij

5. Neem de fiets of e-bike

Fietsen naar het werk is gezond. Een kwart van de werkende Nederlanders gaat al met de tweewieler naar het werk. Per kilometer stoot de gemiddelde benzineauto 224 gram CO2 uit. Wie dus tweemaal per week 7,5 kilometer heen en weer naar zijn werk fietst, bespaart al meer dan 250 kilogram aan CO2-uitstoot per jaar. Bovendien zijn er sinds 2020 aantrekkelijke regelingen voor het fietsen naar de zaak. Wie bijvoorbeeld via LEASE A BIKE voor een zakelijke fiets kiest, betaalt slechts zeven procent fiscale bijtelling – dus in totaal vaak niet meer dan een paar euro per maand. Ook zijn OV-fietsen populair onder reizigers. Op bijna 300 huurlocaties in Nederland, veelal treinstations, zijn OV-fietsen te huur. Ook de kosten voor het huren worden verwerkt via Shuttel.

6. Werk op een flexlocatie

Met videoconferencing is het tegenwoordig uitstekend mogelijk op afstand te vergaderen of af te stemmen. Thuiswerken is daardoor voor veel meer werknemers een optie. Toch werken veel Nederlanders liever niet thuis – vaak zijn de kinderen thuis en dat gaat niet altijd goed samen. Er zijn gelukkig talloze flexwerkmogelijkheden in Nederland. Koffiegelegenheden zijn populaire werkplekken, maar ook professionele flexwerklocaties zijn een uitstekend alternatief. Deze locaties zijn in overvloed te vinden in binnensteden, zakencentra en nabij treinstations.

7. Las een beldagje in

Voor steeds meer Nederlanders is het werken op kantoor een sociale conventie. Veel werkdagen zouden elders net zo productief kunnen worden besteed. Wie daarbij stilstaat, zou zijn of haar werkweek daarop kunnen inrichten. Plan bijvoorbeeld eens de conference-calls op een vaste voorkeursdag. Of neem een beldag – een dag waarop je je verplichte telefoongesprekken voert. Dat kan op de locatie van jouw voorkeur. Werkgevers kunnen dergelijke gewoonten aanjagen, en zo de fileproblemen verminderen.

8. Carpool eens wat vaker

Autodelen is populair. Steeds meer Nederlanders stellen hun wagen beschikbaar voor delen, ook als ze private lease zijn. Elke gedeelde auto is er één minder op de weg. Zo dragen werknemers steeds meer bij aan het oplossen van het fileprobleem. Kijk eens in jouw buurt met wie jij een auto kunt delen. Je hoeft niet eens je complete reis af te leggen om op je eindbestemming te komen. Wie een mobiliteitskaart heeft via Shuttel, kan het laatste stuk van zijn of haar reis met andere middelen afleggen. Mogelijkheden genoeg.

9. Woon op twee plekken

Een tweede woning is niet voor iedereen weggelegd. Deze tip is behoorlijk out-of-the-box, maar een bescheiden groep Nederlanders is in het bezit van een tweede woning of een pied-à-terre. Al is het maar als investering, omdat geld op de bank negatief rendeert, en vastgoed doorgaans positief. Vooral voor wie veel reist, kan zo’n extra overnachtingsplek een prettige uitkomst zijn.

Bekijk al onze mobiliteitsoplossingen