Fiscaal

Op vakantie met de leaseauto? Pas op voor een dubbele bijtelling!

summer-skoda-1920x450.png

De zomervakantie is een tijd van zorgeloos op uit trekken. Met een Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig kun je met een gerust gevoel op pad.

Traditiegetrouw gaat het grootste deel van de Nederlanders het liefst met de auto op vakantie. De reden hiervoor is, dat met de auto op pad gaan het gevoel van vrijheid en flexibiliteit vergroot. Die lange afstanden binnen Europa red je alleen (nog) niet altijd met de beperkte actieradius van een elektrische leaseauto.

Wat kun je het beste doen als je een elektrische leaseauto rijdt en je van plan bent om in de zomer met de auto op vakantie gaan?

Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig

De meest logische oplossing is om de elektrische leaseauto tijdelijk om te wisselen voor een auto die geen beperkte actieradius heeft, en die een hoger trekgewicht heeft. Dat is wel zo handig als je veel bagage meeneemt of een boot of caravan achter de auto wilt hangen. Hierbij moet alleen wel rekening worden gehouden met dubbelebijtelling.

Voorkom dubbele bijtelling

Als je nu als werknemer een elektrische auto leaset (4% bijtelling) en je tijdens je vakantie een andere auto nodig hebt (waarschijnlijk een auto met 22% bijtelling met voldoende trekgewicht), dan wil je natuurlijk voorkomen dat er voor die periode voor beide auto’s bijtelling betaald moet worden.

Hoe werkt dit in de praktijk? De reguliere leaseauto, de sleutels en het kentekenbewijs dienen tijdens de vakantie ingeleverd te worden bij de werkgever of de plek waar de vakantieauto wordt afgehaald.

Het is ook belangrijk dat je goed vastlegt dat je één auto tijdens de vakantieperiode niet gebruikt.

Bijtellingsregeling

Om te voorkomen dat je extra bijtelling moet betalen, heeft de Belastingdienst een aantal regels opgesteld. Jan Rolleman, automotive fiscalist en EV-rijder, legt uit:

"Het allerbelangrijkste is in dit geval dat de “hoofd-zakenauto” tijdens de zomervakantie niet ter beschikking moet staan. Dat betekent dus dat je deze auto tijdelijk fysiek moet inleveren bij de werkgever, inclusief de autosleutel en autopapieren. Ook is het belangrijk dat het inleveren van de auto schriftelijk wordt vastgelegd."

Loodadministratie

De werkgever is er vervolgens verantwoordelijk voor dat de bijtelling voor de TVL (Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig) via de loonadministratie verwerkt wordt. Daarmee wordt gewaarborgd dat de TVL op marktconforme voorwaarden door de werkgever is gehuurd/geleased. Zo kun je met een gerust hart op vakantie.

De concrete voorwaarden zijn opgenomen in de brancheregeling voor Tijdelijk Vervangende Leasevoertuigen, waarvan de volledige tekst op belastingdienst.nl is na te lezen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.

PK180626V114.jpg
Niels Dragt
Robert Neefjes
Robert Neefjes
Maarten Radstaake
Maarten Radstaake
marjoleingroot-120x120px.jpg
Marjolein Verheul