Fiscaal

Hoeveel kost de leaseauto de berijder privé?

Hoeveel-kost-de-leaseauto-de-berijder-prive

Wat kost het privégebruik van de auto van de zaak uw medewerker netto aan belasting? Bereken het met onze bijtellingstool.

Het privégebruik van de auto van de zaak wordt door de Belastingdienst gezien als ‘loon in natura’. Dat wordt volgens een vast percentage berekend: het autokostenforfait. In de praktijk beter bekend als ‘bijtelling’. Voor bijna alle auto’s met een kenteken vanaf 2017 is dat standaard 22%. Alleen voor volledig elektrische auto’s geldt in 2018 een bijtelling van 4%.

Bijtellingskorting

Op auto’s met een kenteken van voor 2017 kan nog een bijtellingskorting van toepassing zijn. Die eerder al toegekende bijtellingskortingen blijven in principe gelden voor een periode van 60 maanden (vijf jaar) na de eerste tenaamstelling van het kenteken.

Eigen bijdrage aftrekbaar

Het bijtellingspercentage keer de catalogusprijs van de auto wordt als loon belast. Wie voor het privégebruik ook nog een eigen bijdrage aan de werkgever moet betalen, kan die bijdrage van de belasting aftrekken.

Hoeveel belasting betaalt de berijder?

Hoeveel belasting de berijder betaalt, hangt af van de hoogte van het loon. De uitkomst van de rekentool laat zien hoeveel belasting hij/zij betaalt, naast de eventuele eigen bijdrage – mocht de werkgever die vragen.

De rekentool is uitsluitend een indicatie en geen individuele vaststelling. Aan de rekentool en de uitkomst daarvan kunnen geen rechten worden ontleend.

De weergegeven bijtelling betreft de bijtelling op de dag van raadpleging van gebruik van deze rekentool. Al eerder op deze auto toegekende bijtellingskortingen blijven in principe van toepassing voor een periode van 60 maanden na de eerste kentekeninschrijving.