Duurzame mobiliteit

Nieuwe e-Crafter: ideaal voor in de stad

e-Crafter

Volkswagen Bedrijfswagens komt naar verwachting in het najaar van 2018 met de nieuwe elektrische bestelauto, de e-Crafter. De bestelauto is bij uitstek geschikt voor last mile-leveringen. Daarbij is de e-Crafter al voor de introductie onderscheiden met een duurzaamheidsprijs.

Het bijzondere aan deze introductie: de emissievrije bestelauto wordt tot medio 2018 in de praktijk getest door klanten uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hun bevindingen zorgen voor verbeteringen aan het uiteindelijke productiemodel van de e-Crafter. Er gaat namelijk niets boven praktijkervaring. De klanten zijn onder meer pakketvervoerders, energiebedrijven, handelsondernemingen en retailers met bestelauto’s die elke dag tussen de zeventig en honderd kilometer afleggen en honderden keren stoppen.

Elektrische bestelauto voor stedelijk gebruik

Dat regime geldt voor zo’n 85 procent van alle stedelijke ritten, blijkt uit een door Volkswagen Bedrijfswagens uitgevoerde analyse van 210.000 ritprofielen bij 1.500 klanten. De e-Crafter is ontworpen voor exact dit stedelijke gebruik en heeft een 100 kW-elektromotor aan boord, een actieradius van zo’n 160 kilometer en een begrensde topsnelheid van 90 km/u. De lithium-ion batterij van de e-Crafter is volledig geïntegreerd in de bodem van de auto. Dat betekent dat de bagageruimte van de Crafter in zijn geheel kan worden benut.

e-Crafter
e-Crafter

In 45 minuten voor 80 procent opgeladen

Het laadvolume is 10,7 m3, de laadbreedte 1.380 mm en laadhoogte 1.861 mm. Afhankelijk van de versie ligt het maximale laadgewicht van de e-Crafter tussen de 1,0 en 1,75 ton. Als hij bij een 40 kW CCS-laadstation (gelijkstroom) wordt opgeladen, is zijn batterij (35,8 kWh) in 45 minuten weer voor 80 procent gevuld. Wordt de e-Crafter aan een 7,2 kW wallbox gekoppeld, dan duurt het ruim 5 uur om hem helemaal vol te laden, wat makkelijk te halen is als de e-Crafter ‘s nachts aan de lader wordt gezet.

Europese Transportprijs voor Duurzaamheid

De honderd procent elektrische Volkswagen e-Crafter is nog voor zijn marktintroductie onderscheiden met de Europese Transportprijs voor Duurzaamheid, in de categorie Transport- en bestelwagens. De Europese Transportprijs voor Duurzaamheid is een initiatief van de Duitse uitgeverij HUSS en het vakblad Transport. Met de prijs, die dit jaar voor de vierde keer werd uitgereikt, beloont de jury bedrijven uit de bestelwagensector waarvan de producten, diensten en strategieën een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid.

De Nederlandse specificaties, prijzen en beschikbaarheid van de nieuwe e-Crafter zijn in de loop van 2018 bekend.