Duurzame mobiliteit

Interview Gijs Spil; 'Wij willen fietsen fijn en zorgeloos maken’

Fietsned-1920x450.png

Steeds meer bedrijven sporen hun medewerkers aan om per fiets of e-bike te forensen. Dit is niet alleen woon-werkverkeer, maar ook in het primaire proces van deze bedrijven. De (mobiele) fietsenmaker FietsNED springt hier op in.

General manager van FietsNED Gijs Spil: ‘De hoogst gewaardeerde monteurs zijn de beste communicators.’

De meesten kennen FietsNED waarschijnlijk als de wegenwacht voor fietsers. FietsNED doet echter veel meer dan hulp bieden bij pech onderweg door binnen 45 minuten ter plekke te zijn. Spil legt uit: ‘FietsNED is de mobiele fietsenmaker met een dekkend netwerk door heel Nederland voor particuliere en zakelijke klanten. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar en we verlenen service op locatie van de klant met 34 mobiele werkplaatsen en op bijna honderd vaste servicepunten in Nederland. Ons doel? Er alles aan doen om fietsen fijn en zorgeloos te maken.’

Ergonomisch sleutelen

Terwijl hij vol enthousiasme een rondleiding geeft in een Volkswagen Crafter die is omgebouwd tot mobiele servicewerkplaats, vertelt Gijs Spil: ‘Onze monteurs zijn met deze servicebussen volledig uitgerust. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ergonomisch op hoogte sleutelen. Met de enorme opkomst van de e-bakfietsen en e-cargobikes (die te groot zijn voor in de bus, red.) hebben we een systeem ontwikkeld om aan de achterzijde van de bus te sleutelen op hoogte. Als servicepartner van PostNL moesten we hier simpelweg een passende oplossing voor hebben. Je moet weten dat bedrijven als PostNL momenteel volop investeren in dit type e-bikes. Ze hebben zich ten doel gesteld om in 25 steden emissieloos te rijden en een voornaam onderdeel hiervan is het inzetten van diverse e-bike-varianten.

FietsNED-Gijs-Spil-1600x1000.png

Onder één dak

Een ander voorbeeld dat Spil noemt is de bloemenveiling van Aalsmeer. Hij vervolgt: ‘Hier werken duizenden mensen en er staan zeer veel fietsen klaar om de enorme afstanden mee af te leggen. Juist die fietsen nemen wij op in ons vlootbeheer en vervolgens managen we ze. Managen, ja. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar weet dat iedereen een fiets kan repareren. Wat wij echter doen is het inzichtelijk maken van de geschiedenis. Bovendien geven wij advies over afschrijving en over nieuw aan te schaffen fietsen. Binnen de Pon-familie is FietsNED gezegend met een heleboel broertjes en zusjes, zoals bijvoorbeeld Gazelle. Uiteindelijk is het aan de klant om te bepalen welk merk het beste bij de behoefte past. Als bijvoorbeeld Gazelle levert, dan blijft alles onder één dak. Op deze manier zijn wij in staat een klant van A tot Z te ontzorgen; hij hoeft niet om te kijken naar zijn park want hij weet dat FietsNED het voor hem regelt.

Koffiemachine aan boord

‘Wij vragen behoorlijk wat van onze professionals, die in vaste dienst zijn en deels als franchisenemer werken’, vertelt Gijs. Deze vakmensen krijg je niet zomaar vanuit de markt, je zult ze moeten opleiden. Hiervoor is de FietsNED Academy opgericht. ‘Op deze manier leiden wij monteurs versneld op; op de processen, op de theorie, op de verschillende systemen en op het mechanisch sleutelen. Wanneer ze ter plaatse komen moeten ze de klacht immers eigenhandig oplossen. Het gaat veelal om lekke banden en kapotte spaken en kettingen. Bij e-bikes zijn het doorgaans storingen. Deze lezen onze monteurs uit met speciale diagnosesoftware. Ik zeg altijd: heldere communicatie is extreem belangrijk voor onze monteurs. Als jij naar een klant gaat die pech heeft, dan moet je behoorlijk empathisch zijn. Kortom: vertel de klant wat je gaat doen en hoe je het probleem gaat oplossen. Iedere bus heeft een koffiemachine aan boord, dus een kopje koffie wordt steevast aangeboden. Of desgewenst een flesje bronwater. Uit onze cijfers blijkt dat de hoogst gewaardeerde monteurs de beste communicators zijn. En kijk naar onze app. Hiermee geef je eenvoudig aan: hier sta ik en dit is mijn probleem, eventueel aangevuld met foto’s die ter plekke worden geüpload. De klant krijgt vervolgens direct een bevestiging: ‘Monteur X komt u binnen 45 minuten helpen en hij weet wat het probleem is’.

Fulfilment

Per jaar levert FietsNED duizenden fietsen uit. ‘Met deze bussen of, bij grotere aantallen, maken we ze rijklaar op de locatie van de klant. In totaal zijn er een kleine vijftig handelingen die wij moeten verrichten voordat je de weg op kunt. Denk hierbij aan het monteren van trappers, de spaak- en kettingspanning nalopen en het stuur rechtzetten. Eventuele modificaties doen wij ook; een vlootnummer plaatsen, structurele aanpassingen van een fiets of een navigatiescherm installeren. Daarnaast doen wij de fulfilment voor bijna alle supermarkten die fietsen verkopen. Standaard komen die namelijk zonder servicecontract of bijbehorend servicenetwerk. Achter de schermen gebeurt er een heleboel. Dat is precies de positie waar we graag willen blijven, een beetje onder de radar, maar wel met een heleboel tevreden klanten.’