Duurzame mobiliteit

Greenwheels: ook deelauto’s voor zakelijke mobiliteit

marjonvdvalk-greenwheels-1440x880.png

Als je denkt dat de deelauto’s van Greenwheels alleen bedoeld zijn voor particulieren, dan kom je bedrogen uit.

Als je denkt dat de deelauto’s van Greenwheels alleen bedoeld zijn voor particulieren, dan kom je bedrogen uit. Sterker nog, in 2018 is Greenwheels Company Cars van bijna geen speler op de zakelijke markt, doorgestoten naar marktleider. ‘In één jaar tijd we zijn met een derde gegroeid,’ aldus een trotse Marjon van der Valk, accountmanager bij Greenwheels International.

‘Al bijna vijfentwintig jaar maken wij mobiliteit efficiënter en sinds kort dus ook voor het bedrijfsleven,’ vertelt Marjon. ‘Met meer dan 800 Greenwheels Company Cars zijn we de grootste zakelijke autodeler van Nederland. Om 700 deelauto’s te implementeren in acht weken tijd was een aardige uitdaging geweest, maar het is ons gelukt en daar zijn wij enorm trots op.’

Duurzaam en representatief

Marjon vervolgt: ‘Vanuit de markt was er een duidelijke vraag en een sterke wens naar een zakelijke deelauto. Kijk, de ene organisatie zegt: ik wil een heel ander beleid, geen leaseauto’s meer, maar nieuwe mobiliteit en daar maakt de deelauto onderdeel van uit. De andere organisatie zegt juist: ik wil dat mensen met een leaseauto deze houden, maar mensen zonder leaseauto die wel zakelijk reizen en kilometers declareren, wil ik in een duurzaam en representatief vervoersmiddel laten rijden, een deelauto. Door beleid kan het soms wel tot een jaar duren om het product te laten landen in een organisatie. Wij schuiven sowieso graag aan om mee te denken, daarom worden we vaak al in een vroeg stadium betrokken bij het nieuw te maken beleid. Bedrijven willen graag dat we meedenken en vanuit onze expertise input geven. Zo kunnen wij onze visie mooi overbrengen op het bedrijfsleven en op overheden.’

Slimme deelauto

Greenwheels heeft 700 eigen auto’s van de Rijksoverheid omgebouwd tot slimme deelauto’s. Hiermee bedoel ik onder andere dat er output gegenereerd wordt over wat een auto doet dankzij ingebouwde apparatuur; hoeveel kilometers hij rijdt, hoe lang hij weg is. Stel; je reserveert bijvoorbeeld van 10.00-17.00 uur, maar de auto wordt altijd maar van 12.00-14.00 uur gebruikt, dan zien wij dat. Deze info komt niet naar boven bij een auto die via een Outlook-agenda wordt gereserveerd.

Totale ontzorging

Zeg je Greenwheels, dan denk je automatisch aan een rode Up! voor de deur, maar dat hoeft dus helemaal niet. Bedrijven kunnen zelf kiezen wat ze willen. Wij maken er vervolgens niet alleen een slimme deelauto van, wij bieden tevens totale ontzorging. Zo zorgen wij dat de auto’s schoon zijn, naar de garage gaan voor onderhoud en apk, dat schades worden afgehandeld. De bandenspanning en vloeistoffen worden maandelijks gecontroleerd, evenals de check of de bescheiden nog in de auto aanwezig zijn. Hier zitten volledige rapportages achter met inzichten in bezettingsgraad en wie wanneer welke auto heeft gebruikt. Je ziet, het behelst veel meer dan alleen die slimme deelauto met een reserveringsplatform en sleutelbeheer. Partijen kiezen voor Greenwheels omdat ze geen gedoe willen, het moet vooral goed geregeld worden.

Ambassadeur

Ons idee is beslist niet dat we zoveel mogelijk auto’s willen ‘wegzetten’. Wij willen vooral de adviseur zijn die bedrijven laat zien hoe Greenwheels zo slim mogelijk in te zetten zijn. Een praktijkvoorbeeld: de Bijenkorf is van vier deel-Audi A3’s op benzine naar twee e-Golfs en twee Golfs op benzine gegaan. Bij zo’n implementatie leren wij medewerkers over hoe ze een elektrische auto het beste kunnen gebruiken en die leggen het vervolgens uit aan hun collega’s. Ze worden ambassadeurs en dat is erg motiverend om te zien.

Flexibele schil

Onze Greenwheels Company Cars zijn exclusieve deelauto’s voor het bedrijfsleven, maar we hebben ook onze publieke auto’s die door enorm veel bedrijven worden gebruikt. Door veel uitzendorganisaties bijvoorbeeld. Dan word je een zakelijke klant bij ons, je krijgt ook een zakelijke factuur, en dan bied je je medewerkers de mogelijkheid om die publieke auto’s te gebruiken. Daarnaast fungeren ze voor bedrijven zoals de genoemde Bijenkorf als flexibele schil. Dus mochten de auto’s op locatie bezet zijn, dan heb je altijd nog de Greenwheels op straat tot je beschikking. Die combinatie maakt ons heel sterk in de markt, daar zijn we ook uniek in. Van de 800 exclusieve deelauto’s zijn er 150 volledig elektrisch. Dat is een aantal dat beslist zal stijgen.

Slimmer reizen

In de toekomst zullen wij een transitie maken naar elektrisch autodelen met onze eigen vloot. Daar zitten alleen best wat haken en ogen aan. Alle publieke Greenwheels op straat hebben bijvoorbeeld een eigen parkeerplek vanuit een gemeente. Dit zou dus betekenen dat al deze 1.900 parkeerplekken een laadvoorziening moeten krijgen, dat is best fors. Daarnaast is Greenwheels een onderdeel van de volledige multimodale reis. Persoon X wil van A naar B en kiest wat daarvoor beste optie is. Wij zien Greenwheels daar als onderdeel van, net zoals Shuttel of Next Urban Mobility er onderdeel van uitmaken. Daar draait het immers om, medewerkers op een slimmere en betere manier laten reizen.’

Deelauto vs. poolauto

Wat nu precies het verschil is tussen een deelauto en een poolauto is bij veel mensen nog onbekend. Vaak wordt met deze twee verschillende woorden hetzelfde bedoelt. Greenwheels denkt daar anders over. 'Voor ons is de poolauto een auto die voor een langere periode rouleert binnen een groep medewerkers. Een medewerker gaat bijvoorbeeld uit dienst en laat zijn leaseauto achter, deze wordt dan opgenomen in de pool en ingezet voor een nieuwe medewerker die in dienst komt. Hij of zij gebruik deze auto als tijdelijke voorloopauto tot zijn eigen lease auto is afgeleverd. Een deelauto is een auto die ter beschikking wordt gesteld voor het gebruik van zakelijke dienstreizen. Het specifieke hieraan is dat de auto voor korte periodes wordt gebruikt en vaker wordt gedeeld dan een poolauto. Een zakelijke deelauto kan per maand door bijvoorbeeld 15 verschillende medewerkers worden gebruikt.'

Kijk voor alle mogelijkheden op www.greenwheels.com/nl/zakelijk

Mobiliteitsoplossingen

Auto's, fietsen, autodelen, mobiliteitshubs, openbaar vervoer... Zakelijke mobiliteit is tegenwoordig zo divers! Wij laten u graag alle mogelijkheden zien.

Bekijk alle mogelijkheden
PON-Business_300X300.jpg