Duurzame mobiliteit

Interview: Center Parcs kiest voor Gazelle

Gazelle Center Parcs

Bij Center Parcs is Rutger Dezeure (31) Operational Support Manager België. Daarnaast is hij specialist Fietsenverhuur voor heel Europa. Center Parcs heeft gekozen voor Gazelle als leverancier van het ‘fietsenpark’. "Er is een leasedeal, maar we hebben eigen technici in dienst die de fietsen tiptop onderhouden."

Worden er veel fietsen gehuurd bij Center Parcs?

"Jazeker. Gemiddeld zitten we rond de 850 huurfietsen per park, met uitschieters naar wel 2.300 stuks voor de grote parken in Frankrijk. Hier bij de Vossemeren in Lommel is de fietsenverhuur onlangs gerenoveerd en dit is nu een officieel Gazelle-verhuurpunt met zo'n 1.000 fietsen."

Center Parcs Rutger Dezeure

Kun je alleen reguliere fietsen huren?

"De verhuur van gewone fietsen heeft het grootste aandeel. Dan hebben we nog de e-bikes, de e-cars, zeg maar de golfkarretjes én een aantal Segways. Twee jaar geleden zijn we gestart met de verhuur van e-bikes van Gazelle. De e-bikes zijn sterk in opkomst. In het hoogseizoen is de fietsverhuur voor circa 95% helemaal leeg. Met name onze Engelse en Franse gasten zijn zeer van het fietsen. Als zij onze parken bezoeken dan gaat het heel hard in de verhuur."

Zijn er verschuivingen waarneembaar?

"Het zijn vooral gasten van 50+ die er buiten het park tochten mee maken. De meerderheid verplaatst zich echter op het park, bijvoorbeeld van huisje naar zwembad. We kijken met een schuin oog naar het segment van de e-mountainbikes. Met name voor de parken die wat heuvelachtig gelegen zijn, denk bijvoorbeeld aan de Ardennen. Inmiddels zijn we daar bij Center Parcs wat tests mee aan het doen. Deze fietsen gaan met name het jongere en sportieve publiek aanspreken."

Center Parcs leaset fietsen van Gazelle, waarom?

"We willen de gelijkenis blijven zien met alle producten die wij verhuren. Wij als Center Parcs zijn een A-merk en dat moet ook gelden voor de producten die we verhuren, dus hebben we voor Gazelle gekozen. Gazelle is een bekend merk en staat voor kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Het is een mooi merk waar we ons graag mee associëren."

Fietsen Gazelle Center Parcs

Kun je uitleggen waarom er voor een leasevorm is gekozen?

"Onze leaseperiode duurt vier jaar en dat betekent dat zowel de elektrische als de gewone fietsen na die periode worden vervangen. Op de parken kom je dan ook geen fietsen tegen die ouder zijn dan vier jaar. Het is onderdeel van onze strategie omdat we de kwaliteit willen borgen. Hiervoor verhuurden we fietsen van een ander merk, maar sinds dit leasecontract bij Gazelle zien we dat de kwaliteit van de fietsen is toegenomen."

Hoe is het onderhoud geregeld?

"Elk park heeft eigen technici in dienst die de Gazelles tiptop onderhouden. Het zijn weliswaar leasefietsen, maar we zien ze als ons eigendom. Zo gaan we er ook mee om. Het volledige onderhoud gebeurt in eigen beheer. Zo is er dagelijks onderhoud: elke fiets wordt grondig gecheckt voordat deze wordt verhuurd. Daarnaast is er een check zodra een gehuurde fiets retour komt. Eigenlijk dubbelop dus. Maar dat doen we bewust. Zo weten we zeker dat de gasten op goed functionerende fietsen op pad gaan. Tot slot hebben we nog het jaarlijks groot onderhoud dat veelal wordt uitgevoerd in het laagseizoen. Hierbij wordt werkelijk alles nagekeken en worden bijvoorbeeld de kettingen gesmeerd. Onze technici krijgen trainingen op maat van Gazelle, dus ze kennen de fietsen vanbinnen en vanbuiten."