Duurzame mobiliteit

Interview: “30% van ons wagenpark rijdt op Groengas”

Munckhof groengas

Eric van den Munckhof (55) is technisch directeur van de Munckhof Groep, expert in personenvervoer en reizen. Inmiddels is hij de derde generatie die aan het roer staat van de 90 jaar oude onderneming uit het Limburgse Horst. De Munckhof Groep zet hoog in op rijden op Groengas, waarover we hem spraken in een interview. “De Octavia’s G-Tec zijn ruime en betrouwbare auto’s waar we goed mee voor de dag kunnen komen. De kilometerkostprijs is bovendien goed te noemen.”

Kunt u vertellen wat Munckhof precies doet?

“Op het gebied van personenvervoer zijn we heel breed inzetbaar met name over de weg. Munckhof heeft vestigingen in heel Nederland zoals in Arnhem, Zaandam en Tilburg. Taxi is onze grootste tak, maar er rijden ook zo’n 45 touringcars én we hebben een aantal zakenreiskantoren onder de naam Munckhof Business Travel.”

In welke mate bent u betrokken bij de mobiliteit binnen Munckhof?

“Zeer. Ik ben verantwoordelijk voor alle technische aspecten van het wagenpark van bijna 1.100 voertuigen binnen Munckhof. Daarnaast verzorg ik de aanschaf van al onze voertuigen in samenspraak met de directie: welk soort, types, in welke hoeveelheden, noem maar op. Samen met mijn technisch team zorgen we voor de ingebruikname en dat ze klaargemaakt worden voor de vloot. Dit jaar zetten we 276 nieuwe voertuigen op de weg, ruim de helft komt bij Pon vandaan.”

Waarom hebben jullie voor ŠKODA gekozen?

“We rijden al enige jaren tot volle tevredenheid op aardgas, ook wel Groengas genoemd. Vorig jaar hebben we een groot aantal Octavia’s G-Tec aangeschaft en dit jaar gaan we daar gewoon mee door. Inmiddels hebben we er ongeveer 85 van rondrijden. Het bevalt erg goed, ŠKODA presteert nu eenmaal uitstekend.”

Wagenpark groengas

Waarom heeft u gekozen voor rijden op Groengas?

“Dat is een heel bewuste keuze geweest, die we een aantal jaar geleden gemaakt hebben. Momenteel is er enorm veel vraag naar. Bij alle aanbestedingen komt sterk naar voren om het vervoer duurzaam uit te voeren, daarom schrijven wij in met aardgasauto’s. Uiteraard kan dat ook met andere brandstoffen, maar dan doe je simpelweg niet meer mee. Je kunt er dus niet meer omheen.”

Wat zijn de voordelen?

“Aardgasauto’s hebben diverse voordelen. De auto’s zijn schoon, de brandstof is goedkoop en we halen er dus aantoonbaar aanbestedingen mee binnen. In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt ook onze eigen carbon footprint positief beïnvloed doordat een groot deel van de vloot op Groengas rijdt.”

En uitdagingen, zij die er?

“Tja, Groengas kun je helaas nog niet op elke straathoek tanken, zoals dat bij diesel en benzine wel het geval is. Daar moet je dus rekening mee houden in het vervoer. We werken nauw samen en hebben goede afspraken met OrangeGas, zij leveren immers 100% Groengas.”

Welke ontwikkelingen ziet u op het gebied van zakelijke mobiliteit?

“We zetten vooralsnog vol in op Groengas. We rijden ook elektrisch, maar dit is plan technisch wat lastiger. Daarnaast is de aanschaf duurder en de actieradius nog niet toereikend. Iets dat zeker in onze branche erg voornaam is, wij moeten vooral veel kilometers maken en dat doen we het beste en slimste op schoon Groengas.”

Munckhof groengas Eric van den Munckhof
Eric van den Munckhof